Apothekersassistent

 • Niveau 4

Wil je meer weten over medicijnen en heb je graag contact met mensen? Ben je nauwkeurig en stressbestendig? Dan is de opleiding Apothekersassistent iets voor jou! Het is een veelzijdig beroep dat continu verandert doordat er steeds nieuwe middelen op de markt komen.

Als apothekersassistent heb je met patiënten te maken, maar ook met huisartsen, specialisten en verpleegkundigen. Je bereidt recepten en verstrekt medicijnen en medische hulpmiddelen. Daarnaast geef je advies over vrij verkrijgbare geneesmiddelen en geef je uitleg over de werking en mogelijke bijwerkingen. Je hebt een afwisselende en verantwoordelijke baan waarbij je zowel zelfstandig als in een team werkt. Ook als het erg druk is moet je nauwkeurig kunnen blijven werken.

Toevoegen aan je favorieten

Tijdens de mbo-opleiding Apothekersassistent krijg je diverse theorie- en praktijklessen. Je leert hoe je recepten afhandelt, medicijnen verkoopt en hoe je voorlichting geeft over het gebruik van medicijnen. Dit wordt ondersteunt door theorielessen zodat je alles weet over de werking van geneesmiddelen. Daarbij leer je te begrijpen welke zorg patiënten nodig hebben en leer je respectvol en discreet omgaan met patiënten. 

Je krijgt ook les in het zelf bereiden van medicijnen. Hierbij ben je verantwoordelijk voor de productveiligheid. Ook leer je hoe je in een team werkt, de administratie bijhoudt en de voorraad beheert.

Theorielessen en persoonlijke ontwikkeling
Naast diverse theorie- en praktijklessen krijg je algemene vakken zoals taal, rekenen en burgerschap zodat je goed bent voorbereid op je toekomst.

Stage in de BOL-opleiding
Tijdens de BOL- opleiding ga je stage lopen bij een erkend leerbedrijf, bijvoorbeeld bij een openbare apotheek, een ziekenhuisapotheek, een gezondheidscentrum, een bereidingscentrum of een andere zorginstelling. Je loopt twee dagen per week stage.

BBL-opleiding
Wil je de opleiding in de BBL-variant volgen? Dan heb je eerst een leerwerkplek (BBL-werkplek) nodig bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 16 uur per week. Daarnaast kom je 1 dag in de week naar school. Je vindt alle erkende leerbedrijven in op stagemarkt.nl.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Bereiden en aseptisch handelen
 • Voorbereiding HBO
 • Engels B1/B2
 • Specifieke doelgroepen AA
 • Intra- en transmurale zorg

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,6

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of; 
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of; 
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • Een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

  Kerncompetenties 
  Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

  • empathie
  • stressbestendigheid
  • communicatief vaardig
  • nauwkeurigheid
  • samenwerken
  scalda drop
  • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

   7,6

   Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

  Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

  Download kostenoverzicht 1ste, 2de en 3e leerjaar (PDF)

  Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

  scalda drop
  • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

   7,6

   Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

  Gelijk aan de slag!
  Na het behalen van je opleiding kun je direct aan de slag in een apotheek. Dit kan een openbare apotheek zijn, maar ook een apotheek in een ziekenhuis of een zorginstelling. Ook kun je werken in de geneesmiddelenindustrie of bij een groothandel voor geneesmiddelen. Er is in Zeeland vraag naar apothekersassistenten. Het vinden van een geschikte baan moet dus geen probleem zijn!

  Wil je liever doorleren?
  Je kunt doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.

  scalda drop
  • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

   7,6

   Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).  Ontdek de branche: Assisterende gezondheidszorg

  Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

  Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Assisterende gezondheidszorg

  Bessestraat 4 Goes

  Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.