Scalda foto opleiding Doktersassistent

Doktersassistent

 • Niveau 4

Wil je werken met mensen en ligt je hart bij de gezondheidszorg? Hou je van variatie en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Dan is de opleiding Doktersassistent je op het lijf geschreven! Als doktersassistent ben je de verbindende schakel in de medische praktijk. Geen dag is hetzelfde!

Je bent altijd het eerste aanspreekpunt voor patiënten en assisteert de behandelaar bij een onderzoek of behandeling. Daarnaast geef je ook voorlichting aan patiënten, voer je zelfstandig eenvoudige onderzoeken uit en kun je zelfstandig medisch-technische handelingen. Als doktersassistent kun je goed met mensen omgaan, ben je flexibel en werk je patiëntgericht. Bij urgente hulpvragen en onder tijdsdruk ben je in staat om professioneel te blijven handelen en te communiceren.

Toevoegen aan je favorieten

Tijdens de opleiding Doktersassistent leer je hoe je patiënten te woord staat aan de telefoon en aan de balie. Vervolgens leer je ook hoe je vragen van patiënten in behandeling neemt. Je kijkt bijvoorbeeld naar wat de klachten inhouden en of de vragen spoed vereisen of een doorverwijzing nodig hebben. Daarnaast leer je hoe je het beste advies en voorlichting geeft.

Je leert meer over het assisteren bij medische handelingen en hoe je deze zelf kunt uitvoeren. Denk aan iemands bloeddruk meten, hechtingen verwijderen en bloed afnemen. Daarnaast leer je meer over voorraadbeheer (bijvoorbeeld van de materialen), administratie en management van de praktijk.

Theorielessen en persoonlijke ontwikkeling
Naast diverse theorie- en praktijklessen zoals Medische Kennis, Medisch technisch handelen, triage en geneesmiddelenkennis, krijg je algemene vakken zoals taal, rekenen en burgerschap zodat je goed bent voorbereid op je toekomst.

Stage in de BOL-opleiding
Tijdens de BOL- opleiding loop je twee dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf, bijvoorbeeld bij een huisartsenpraktijk, een huisartsenpost, (poli-)kliniek of een gezondheidscentrum.

BBL-opleiding
Wil je de opleiding in de BBL-variant volgen? Dan heb je eerst een leerwerkplek (BBL-werkplek) nodig bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 16 uur per week. Daarnaast kom je 1 dag in de week naar school. Je vindt alle erkende leerbedrijven in op stagemarkt.nl.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Triage
 • Specifieke doelgroepen DA
 • Voorbereiding HBO
 • Engels B1/B2
 • Geneesmiddelenkennis

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of; 
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-variant van deze opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • Een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • nauwkeurigheid
 • inlevingsvermogen
 • zelfstandigheid
 • samenwerkingsvermogen
scalda drop

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste, 2de en 3de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

scalda drop

Na het behalen van je opleiding kun je direct aan de slag op tal van terreinen in de gezondheidszorg. Bijvoorbeeld bij een huisarts, in een groepspraktijk, een huisartsenpost of een gezondheidscentrum. Je kunt ook gaan werken bij een medisch specialist in het ziekenhuis of bij een polikliniek. Werk je liever in een verpleeghuis of een verzorgingshuis, bij de GGD (jeugdgezondheidsdienst en infectiebestrijding), een consultatiebureau of bij een instelling voor de geestelijke gezondheidszorg? Dan kan dat ook!

Wil je liever doorleren?
Je kunt doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.

scalda drop


Ontdek de branche: Assisterende gezondheidszorg

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Assisterende gezondheidszorg

Bessestraat 4 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.