Scalda groen Chenna van de voort

Medewerker Paardensport en –houderij

 • Niveau 2

Vind jij het interessant om alles te weten over huisvesting, voeding en de gezondheid van paarden? Dan is de opleiding Medewerker dierverzorging (paard) vast iets voor jou! Dierverzorger paard is een veelzijdig beroep. Je bent verantwoordelijk voor het welzijn, goede voeding en de verzorging van de paarden. Is er iets met een paard aan de hand, dan zie je dat direct. Je bent niet bang voor vieze handen, want het schoonmaken van boxen, stal of weide hoort er vanzelfsprekend bij.

Toevoegen aan je favorieten

Onderdelen opleiding Medewerker Paardensport en –houderij

 • Verzorgen paarden
 • Voert paarden
 • Verzorgt paarden
 • Geeft paarden beweging
 • Verzorgt leef- en werkomgeving
 • Stalverzorging/ huisvesting
 • Gezondheid van paarden
 • Trainen aan de longe
 • Meehelpen tijdens evenementen

Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf of instelling aan de slag.

BOL
BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg.
Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Er zijn zelfs mogelijkheden voor internationale stages.

Keuzedelen
Als onderdeel van de opleiding Medewerker paardensport en -houderij kun je twee of meer keuzedelen volgen.

Je kunt in het huidige schooljaar kiezen uit de volgende opties:

 • Verdieping diergedrag, dierenwelzijn en ethiek geschikt voor niveau 2
 • Engels in de beroepscontext A2
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 2

Ook is het mogelijk een keuzedeel te volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-b diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht (PDF)

Na je opleiding op niveau 2 kun je als medewerker paardensport en -houderij aan het werk, of kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding. Er is een grote vraag naar paardenspecialisten. Dat zijn mensen die kennis hebben van het paard en de verzorging daarvan.

Je kunt na je opleiding gaan werken als bijvoorbeeld: medewerker op manege, handelsstal, hengstenhouderij, stoeterij, groom (professionele paardenverzorger), ruiter, africhter van jonge paarden, medewerker in een ruitersportzaak, medewerker bij hippische evenementen.

In onze regio's zijn er voldoende mogelijkheden voor onze studenten om aan stage en werk te komen. Op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kun je dit precies zien.Ontdek de branche: Paardensport en -houderij

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Paardensport en -houderij

Medewerker Paardensport en –houderij

Stationspark 39 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.