Procesoperator C (Food)

 • Niveau 4

Als Procesoperator (food) werk je in de voedingsmiddelenindustrie en ben je verantwoordelijk voor het hygiënisch verwerken van grondstoffen tot een eindproduct en het verpakken hiervan. Je zorgt ervoor dat het productieproces in een fabriek goed verloopt. Als er iets mis dreigt te gaan, kun je als operator ingrijpen, bijsturen of storingen verhelpen. Ook zorg je ervoor dat de kwaliteit van de producten die gemaakt worden goed is en goed blijft. Je doet dat met allerlei bedienings- en controleapparatuur.

De voedingsmiddelenindustrie maakt grondstoffen en producten die in ons dagelijks leven niet weg te denken zijn. Denk bijvoorbeeld aan alle soorten voedingsmiddelen die in de supermarkten liggen.

Deze opleiding is samen met de operatoropleidingen in Terneuzen ontwikkeld. Door deze samenwerking is de opbouw en inhoud van de opleiding voor beide locaties in de eerste twee jaar gelijk, waarbij in Terneuzen het accent ligt op chemie en in Goes op de Food-kant. Na twee jaar kies je je specialisatie: chemie (in Terneuzen) of Food (in Goes).

 

Toevoegen aan je favorieten

Onderdelen opleiding Procesoperator C (Food):

 • Inzicht krijgen in het gehele productieproces;
 • Voedselveiligheid en hygiëne;
 • Kwaliteit bewaken van het proces en het product;
 • Apparatuur bedienen, onderhouden en repareren;
 • Samenwerken met collega’s;
 • Plannen en toezicht houden op het productieproces.

Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf aan de slag.

BOL of BBL
BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg. BBL staat voor BeroepsBegeleidende Leerweg. Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Er zijn zelfs mogelijkheden voor internationale stages.

Bij een BBL-opleiding combineer je werken met leren. Je komt één dag per week naar school. Met het bedrijf sluit je een schriftelijke arbeidsovereenkomst af voor minimaal 650 uur per jaar.

Keuzedelen
Als onderdeel van de opleiding Procesoperator C (Food) volg je twee of meer keuzedelen. Je kunt in het huidige schooljaar kiezen uit de volgende opties:

 • Levensmiddelentechniek
 • Voorbereiding hbo wiskunde voor techniek
 • In-line meet- en analyseapparatuur in de procesindustrie
 • Ondernemend gedrag
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Inspelen op innovaties
 • Verbreding procesoperator in de productie-industrie

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 3;

Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een dienstverband van een vastgesteld aantal uur bij een erkend leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op www.stagemarkt.nl.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten.

Download kostenoverzicht (PDF)

 

Met een mbo-niveau 4 diploma kun je als foodoperator aan de slag in het vakgebied of kan je doorstromen naar het hbo.

In onze regio's zijn er voldoende mogelijkheden voor onze studenten om aan stage en werk te komen. Op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kun je dit precies zien.Ontdek de branche: Food en Technologie

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Food en Technologie

Procesoperator C (Food)

Stationspark 39 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.