Scalda foto opleiding Sociaal-cultureel werker

Sociaal werker

 • Niveau 4

Een sociaal werker is werkzaam in vele, diverse contexten, waarin mensen ondersteuning nodig hebben om deel uit te maken van de maatschappij. Je werkt daarvoor vaak in of vanuit wijkaccommodaties, bijvoorbeeld als jeugd-, en jongerenwerker.

Toevoegen aan je favorieten

Tijdens de opleiding leer je oplossingen te bedenken voor problemen en vragen in een wijk of buurt. Hoe ga je bijvoorbeeld om met hangjongeren die overlast veroorzaken? Of hoe zorg je ervoor dat kinderen en volwassenen worden betrokken bij de buurt? Je leert om de problemen helder te krijgen en op te lossen. Natuurlijk samen met de mensen om wie het gaat!

Als sociaal-cultureel werker ontwikkel je activiteiten voor verschillende doelgroepen en werk je veel met vrijwilligers en stagiairs. Daarom leer je ook hoe je mensen enthousiast kunt maken, activeren, begeleiden en adviseren. Ook aan beleid van instellingen, rapporteren en samenwerken wordt veel aandacht besteed.

Vakken
Naast profielvakken als ontwikkelingspsychologie en begeleidingsmethodieken volg je algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. 

Verhouding theorie en praktijk

De opleidingen zijn volgens verschillende leerroutes te volgen: BOL en BBL.

Beroepsopleidende leerweg (BOL)
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat twee dagen per week naar school en je doet praktijkervaring op in de vorm van stages (minimaal 16 uur per week), gedurende het hele leerjaar door.

Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)
BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dit is een combinatie van leren en werken. Je werkt – betaald of onbetaald – minstens 16 uur per week bij een welzijnsorganisatie en komt één dag per week naar school voor de theorie. 

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding dien je één of meer keuzedelen te volgen. Deze keuzedelen worden tijdens de opleiding kenbaar gemaakt.

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;  
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je toegelaten wilt worden voor de opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • een dienstverband of stage van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

We adviseren voor deze opleiding een minimale leeftijd van 20 jaar.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • Assertiviteit
 • Creativiteit
 • Flexibiliteit
 • Inlevingsvermogen
 • Plannen en organiseren
 • Samenwerken

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht (PDF)

Gelijk aan de slag!
Als je het diploma Sociaal Werker hebt behaald, kun je gaan werken met tieners of pubers, maar ook met volwassenen en ouderen. Je begeleidt en helpt mensen die naar een activiteitencentrum komen voor ontspanning, om creatief bezig te zijn of om andere mensen te ontmoeten en een gezellige tijd te hebben. Het doel hierbij is om mensen te helpen om zo veel mogelijk deel te nemen aan de maatschappij en voor hun belangen op te komen. Vaak werk je vanuit een buurthuis of wijkcentrum.

Doorstromen naar het hbo
Wil je liever doorleren, dan is een hbo-opleiding als Pedagogiek, Creatieve Therapie, Cultureel Maatschappelijke Vorming, Sociaal Pedagogische Hulpverlening of Maatschappelijk Werk & Dienstverlening een goede match. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.Ontdek het Volwassenenonderwijs

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast het Volwassenenonderwijs.
Ben jij een echt mensenmens?

Kijk eens goed naar de pagina “Ben jij een echt mensenmens?”. Hierin staan de basiseigenschappen van iedere welzijnswerker. Natuurlijk word jij tijdens je opleiding in deze kernkwaliteiten gecoacht. Toch is het fijn dat je deze eigenschappen al een beetje in huis hebt. Zo weet je zeker dat je het in je hebt om een goede welzijnswerker te worden.

Lees verder 'Ben jij een écht mensenmens?'

Bessestraat 4 Goes Vlietstraat 11a Terneuzen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.