Tandartsassistent

 • Niveau 4

Werk je graag met mensen en lijkt het je leuk om tandartsassistent te worden? Volg dan de mbo-opleiding Tandartsassistent op niveau 4!

De taken van een tandartsassistent zijn heel afwisselend. Je assisteert de tandarts of specialist bij het voorbereiden, uitvoeren en afronden van tandheelkundige behandelingen. Zo maak je bijvoorbeeld materiaal voor vullingen en gebitsafdrukken klaar. Je voert ook zelfstandig handelingen uit, zoals het maken van foto’s en het aanbrengen van fluoride-applicaties. Verder is de opvang en begeleiding van patiënten natuurlijk erg belangrijk. Je kunt goed met mensen omgaan, bent representatief en je werkt klantgericht.

Toevoegen aan je favorieten

Tijdens de opleiding Tandartsassistent leer je onder andere hoe je patiënten verwelkomt, de hulpvraag aanneemt. Ook leer je hoe je vaststelt of de hulpvraag spoed heeft en hoe je voorlichting en advies geeft. Je doet kennis op over het organiseren en beheren van het afsprakensysteem, de voorraad en de financiële administratie. Daarnaast verwerk je patiëntgerelateerde informatie, bijvoorbeeld over de behandeling. Ook stuur je door de tandarts voorgeschreven recepten en verwijsbrieven uit.

Een belangrijk deel van je opleiding is leren hoe je assisteert bij tandtechnische werkzaamheden. Je leert ook zelf tandheelkundige handelingen uit te voeren zoals het maken van röntgenfoto's. Ook volg je vakken die te maken hebben met de organisatie van de gezondheidszorg, preventie (voorkomen van tandproblemen), ethiek en het beroepsgeheim.

Theorielessen en persoonlijke ontwikkeling
Naast diverse theorie- en praktijklessen krijg je algemene vakken zoals taal, rekenen en burgerschap zodat je goed bent voorbereid op je toekomst.

Stage in de BOL-opleiding
Tijdens de BOL- opleiding ga je ook stage lopen bij een erkend leerbedrijf, bijvoorbeeld bij een tandartsenpraktijk, een ziekenhuis (afdeling mondziekten en kaakchirurgie), een orthodontiepraktijk of een mondhygiënistenpraktijk. Je loopt twee dagen per week stage.

BBL-opleiding
Wil je de opleiding in de BBL-variant volgen? Dan heb je eerst een leerwerkplek (BBL-werkplek) nodig bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 16 uur per week. Daarnaast kom je 1 dag in de week naar school. Je vindt alle erkende leerbedrijven in op stagemarkt.nl en leerbanenmarkt.nl.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Bijzondere zorggroepen TA
 • Oriëntatie op praktijkorganisatie
 • Voorbereiding HBO
 • Engels B1/B2

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,7

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-variant van deze opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • Een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • discipline
 • inlevingsvermogen
 • omgaan met kritiek
 • omgangsvormen
 • samenwerken
scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,7

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste, 2de en 3de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,7

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Na het behalen van je diploma kun je aan de slag bij een tandartspraktijk, een tandheelkundig centrum of bij een specialist zoals een kaakchirurg, endodontoloog, paradontoloog of orthodontist.  Het vinden van een geschikte baan moet dus geen probleem zijn! Na het behalen van je diploma kun je cursussen volgen, bijvoorbeeld de cursus Preventie assistent. Daarmee kun je een aantekening halen op het gebied van tandheelkundige preventie en mondhygiëne en leer je zaken als beschermlaagjes aanbrengen (sealen), polijsten en tandsteen verwijderen.

Je kunt ook doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,7

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).Ontdek de branche: Assisterende gezondheidszorg

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Assisterende gezondheidszorg

Bessestraat 4 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.