Vakbekwaam medewerker teelt

 • Niveau 3

Werken in de akkerbouw, fruitteelt en (glas)tuinbouw betekent vaak bezig zijn met machines en werktuigen. Gewassen zaaien, planten verzorgen en oogsten, de grond bewerken en het vele transport vragen veel vakmanschap en kennis van de teler. Je hebt altijd te maken met het weer en de tijdsdruk van planning en organisatie. Als teler verbouw je producten die onmisbaar zijn voor de consument zoals aardappelen, bieten, granen, appels, peren, rozen, tomaten en paprika's. Werken met geavanceerde productiemethoden en het bezig zijn met gewassen en producten zijn aantrekkelijke aspecten van het beroep. Afhankelijk van de situatie en het bedrijf voer je je werkzaamheden alleen of in teamverband uit. Daarnaast kan je ook een team aansturen.  

De werkzaamheden op een fruitteelt-, akkerbouw of (glas)tuinbouwbedrijf zijn zeer gevarieerd. Naast uitvoerende zijn er ook organisatorische werkzaamheden. Bijvoorbeeld: planning, voorraadbeheer, contacten met leveranciers, bewaken van de kwaliteit en aansturen van medewerkers. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: medewerkers in de teelt houden zich bezig met gezonde en kwalitatief duurzame productie voor alle consumenten. Automatisering, digitalisering en computergestuurde processen spelen hierbij een belangrijke rol. De bedrijven vereisen flexibele en daadkrachtige medewerkers, die bereid zijn telkens nieuwe vaardigheden en kennis op te doen op het gebied van teelt.

Toevoegen aan je favorieten

Onderdelen opleiding Teelt

 • Teeltvoorbereiding en teeltbegeleiding
 • Oogsten en oogstverwerking
 • Samenwerken met collega’s en het eventueel aansturen
 • Organiseren en plannen van werkzaamheden
 • Gewasbescherming en milieueisen

Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf aan de slag.

BOL
BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg.
Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Voor niveau 3 en 4 zijn er zelfs mogelijkheden voor internationale stages. 

Om ervaring op te doen in de praktijk wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven en kenniscentra.

Keuzedelen
Als onderdeel van de opleiding Vakbekwaam medewerker teelt volg je twee of meer keuzedelen. Je kunt in het huidige schooljaar kiezen uit de volgende opties:

 • Engels A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Ondernemerschap MBO
 • Agrarisch loonwerk
 • Teeltspecialisatie, geschikt voor niveau 3

Ook is het mogelijk een keuzedeel te volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. 

Download kostenoverzicht (PDF)

Na je opleiding op niveau 3 kun je als vakbekwaam medewerker teelt aan het werk, of kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding.

In onze regio's zijn er voldoende mogelijkheden voor onze studenten om aan stage en werk te komen. Op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kun je dit precies zien.Ontdek de branche: Teelt

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Teelt

Vakbekwaam medewerker teelt

Stationspark 39 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.