Scalda groen Vyrena van der Wekken

Vakexpert bloem, groen en styling

 • Niveau 4

Beschik je over een grote dosis creativiteit? Houd je van bloemen? En heb je gevoel voor styling en oog voor trends? Dan is de opleiding ‘Bloem, groen en styling’ echt iets voor jou!  Je krijgt les in bloemschikken en, het maken van (grotere) bloemwerken. Etaleren en presenteren spelen een belangrijke rol. De vakexpert Bloem, groen en styling is daarnaast innovatief en kan ruimtelijk denken. Hij adviseert over de functionaliteit van bloemstukken bij diverse gelegenheden.

Het werken met kleur, vorm en materiaal vormt de basis van de opleiding. Naast plantenherkenning en de verzorging van kamerplanten en snijbloemen besteden we aandacht aan vormgeving en design. Ook klantgericht denken en werken is belangrijk, want straks vragen klanten om jouw advies en deskundigheid. Wil je eventueel later een eigen bloemenwinkel beginnen, dan is naast de praktische vaardigheden ook de economische kennis van belang. Creativiteit en vakkennis gaan in de opleiding 'Bloem, groen en styling' dus hand in hand.

Met een diploma vakexpert kun je aan de slag als bloemstylist in de bloemenwinkel of tuincentrum. Je bent in staat tot het organiseren van projecten en het aansturen en leidinggeven aan medewerkers.

Toevoegen aan je favorieten

Onderdelen opleiding Bloem, groen en styling

 • Maken van bloemwerken
 • Inrichting en styling van verkoopruimten of stands en decors
 • Trends toepassen
 • Etaleren
 • Verkopen en klantenbenadering
 • Bedrijfsvoering, inkopen en voorraadbeheer
 • Productkennis en verzorging
 • Verkoopprijsberekening
 • Leidinggeven en aansturen medewerkers

Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf of instelling aan de slag. Hoeveel uren per week je gemiddeld met je BPV bezig bent, hangt af van welke opleidingsvariant je kiest.  

BOL
BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg. Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Voor niveau 3 en 4 zijn er zelfs mogelijkheden voor internationale stages.

Keuzedelen
Als onderdeel van de opleiding Vakexpert bloem, groen en styling kun je twee of meer keuzedelen volgen.

Je kunt in het huidige schooljaar kiezen uit de volgende opties:

 • Ondernemerschap mbo
 • Trends, conceptueel bloemwerk en marktinnovaties
 • Experimenteren met materialen en technieken
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 4
 • Voorbereiden hbo

 

Ook is het mogelijk een keuzedeel te volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. 

Download kostenoverzicht (PDF)

Met een diploma vakexpert kun je aan de slag als bloemstylist in de bloemenwinkel of tuincentrum. Je bent in staat tot het organiseren van projecten en het aansturen en leidinggeven aan medewerkers. Ook zou je voor jezelf kunnen beginnen als ondernemer of doorstuderen op het hbo.

In onze regio's zijn er voldoende mogelijkheden voor onze studenten om aan stage en werk te komen. Op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kun je dit precies zien.Ontdek de branche: Bloem, groen en styling

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Bloem, groen en styling

Vakexpert bloem, groen en styling

Stationspark 39 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.