Toelatingseisen

Als je je vóór 1 april hebt aangemeld, dan is de Wet Toelatingsrecht Mbo van toepassing. Je bent dan verzekerd van een plek in de opleiding van je keuze als je voldoet aan deze voorwaarden: (uitzonderingen hierop zijn opleidingen met een beperkt aantal opleidingsplaatsen en opleidingen met aanvullende toelatingseisen)

  1. Jouw aanmelding is uiterlijk op 1 april ontvangen door Scalda.
  2. Je hebt deelgenomen aan het verplichte kennismakingstraject van de opleiding.
  3. Je kunt je tijdens het kennismakingstraject legitimeren met een geldig identiteitsbewijs (identiteitskaart, paspoort of verblijfsdocument).
  4. Je voldoet, bij de start van het nieuwe schooljaar, aan de vooropleidingseisen. 

Je voldoet aan de aanvullende toelatingseisen (indien van toepassing).

Ook na 1 mei kun je nog aanmelden

Ook na 1 mei ben je van harte welkom bij Scalda. Wij plaatsen je graag in de opleiding van je keuze. Maar helaas kunnen wij dit niet garanderen, omdat je gekozen opleiding misschien al vol zit. Je kunt dan geen beroep meer doen op het recht tot toelating zoals dat in de wet is geregeld.

Let op!

  • Check altijd de toelatingseisen van de opleiding. Sommige opleidingen hebben aanvullende toelatingseisen.
  • We streven ernaar om je te plaatsen in de opleiding van je eerste keuze. Er is echter een aantal opleidingen, waarbij we vooraf niet kunnen garanderen dat dit daadwerkelijk gaat lukken -zelfs niet wanneer je je uiterlijk op 1 mei hebt aangemeld. Dit zijn de zogenaamde 'numerus fixus' opleidingen - opleidingen met een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Voor deze opleidingen zijn er aparte spelregels. Kijk hier voor meer informatie en voor de spelregels.
  • Als één van deze twee zaken het geval is, dan adviseren wij je om je ook aan te melden voor een tweede opleiding. Als je op de wachtlijst komt of als je niet aan de aanvullende toelatingseisen voldoet, heb je alvast nagedacht over een alternatief. Let op: zo'n 'tweede keuze opleiding' mag niet een numerus fixus opleiding zijn.