Spelregels voor opleidingen met een beperkt aantal opleidingsplaatsen

Scalda streeft ernaar om je te plaatsen in de opleiding van je eerste keuze. Er is echter een aantal opleidingen, waarbij we vooraf niet kunnen garanderen dat dit daadwerkelijk gaat lukken, zelfs niet wanneer je je voor 1 mei hebt aangemeld en aan alle toelatingseisen voldoet. Dit zijn de zogenaamde 'numerus fixus' opleidingen - opleidingen met een beperkt aantal opleidingsplaatsen.

Voor enkele 'numerus fixus'  opleidingen staat bij voorbaat vast hoeveel opleidingsplaatsen er beschikbaar zullen zijn. Voor andere 'numerus fixus'  opleidingen wordt pas in de loop van het (voor)jaar duidelijk hoeveel opleidingsplaatsen er beschikbaar zullen komen, bijvoorbeeld omdat dan pas duidelijk is hoeveel stageplaatsen er zijn.

Als dit van toepassing is, is dit aangegeven achter het tabje “toelating” in de informatie over de opleiding. 

Wanneer het aantal aanmeldingen voor de opleiding groter is dan het aantal opleidingsplaatsen, dan ontstaat er een wachtlijst. De datum en het tijdstip waarop Scalda jouw  aanmelding ontvangt,  bepalen jouw plek op de (wacht)lijst. Als je op de wachtlijst staat, kom je alleen voor plaatsing in aanmerking wanneer er opleidingsplaatsen vrijkomen. 

Waneer je je aanmeldt voor een numerus fixus opleiding, dan adviseren we je om je ook aan te melden voor een 'tweede keuze' opleiding. De opleiding van je tweede keuze mag niet ook een numerus fixus opleiding zijn.